България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смешни глоби за джигитите на пътя! Експерти: Законът да се промени

Йонко Иванов и Алекси Стратиев коментираха темата пред Bulgaria ON AIR

05.04.2017 | 08:40 Редактор: Жанета Нейкова
Смешни глоби за джигитите на пътя! Експерти: Законът да се промени

Експерти се обединиха върху идеята, че новото правителство трябва да започне работа по Закона за движение по пътищата. 

"Слабото звено на предишния парламент бе, че експерти, които знаеха и можеха, не бяха поканени да участват в изготвяне на един нов закон", заяви в сутрешния блок "България сутрин" Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

Другият гост в студиото Алекси Стратиев, който е експерт по пътна сигурност е на мнение, че последните промени, които се направиха през януари, тази година, показват, че не се мисли градивно и не се води разговор.

"Много неща трябва да се променят, почти целият закон трябва да се подреди! Сега глоба за неправилно паркиране е 50 лв., а за неправилно изпреварване 20, което е смешно", посочи Стратиев и допълни пред Bulgaria ON AIR, че Столична община е доста изостанала по темата за безопасност по пътищата.

Йонко Иванов изброи някои от най-честите нарушения, които шофьорите извършват ежедневно:

"Неправилното разположение на автомобилите върху платното за движение, нарушаването на маркировката там, където я има, преминаване на червен сигнал на светофара, неправилно паркиране", отбеляза той.

Според Алекси Стратиев проблемът на столицата е най-вече нейната инфраструктура.

"Тя е звездообразна - всички пътища водят към центъра, което създава сериозни затруднения, най-вече в пиковите часове", заключи експертът.