България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

КЗП започна проверките преди Великден

С началото на летния сезон пък туристите ще могат да се свързват с екипи на комисията чрез изнесени приемни

03.04.2017 | 08:02 Редактор: Мария Аладжова
КЗП започна проверките преди Великден

Комисията за защита на потребителите започва проверки на търговските обекти преди празниците. Очаква се пикът на акцията да е в периода между Цветница и Великден, когато търговците са най-активни в предлагането на промоционални стоки и услуги.

"Сега се случва едно прегрупиране на нашите сили, което ще бъде фокусирано основно върху местата, в които ще се извършва и по-активна търговска дейност", поясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Проверки ще се извършват и на пазарите, което ще включва установяване на произхода на предлаганата продукция, както и контрол на уредите, с които се измерва стоката. 

Под зоркото око на КЗП ще бъдат и търговските вериги, които предлагат продукти на промоционална цена за празника. При манипулация търговеца обявява, че количествата на промоционалната стока са достатъчни, за да задоволят интереса на потребителите. Понякога обаче количествата се оказват недостатъчни и потребителят само е примамен да посети търговския обект и съответно да си купи нещо, предупреждават от КЗП.

Вторият сегмент, в който в следващите дни КЗП ще засили контрола в сравнение със стандартните периоди, са туристическите услуги.

Проверките в сектора ще започнат през май.

"Независимо колко бързат или колко примамлива им се вижда оферата в интернет, винаги преди да резервират, потребителите да направят една проверка. Има регистър в Министерството на туризма - има ли го този туроператор, има ли той Застраховка "Отговорност на туроператора", посочи Маргаритов.

А нововъведението тази година са т. нар. виртуални приемни или изнесени телефони, които да бъдат поставени до плажа. Чрез тях туристите ще могат да се свързват с  колцентъра на КЗП и съответно да бъде осигурен екип на място.