България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогноза: При по-малка активност на вота печели БСП, при по-голяма - ГЕРБ

Коментар на Андрей Райчев и Харалан Александров

24.03.2017 | 09:31 Редактор: Мария Аладжова
Прогноза: При по-малка активност на вота печели БСП, при по-голяма - ГЕРБ

Окончателният резултат след всички социологически проучвания и изчисления зависи от активността на избирателите. Ако три милиона души отидат до урните, БСП ще спечели, ако са 4 млн. - ГЕРБ ще поведе.

Такава прогноза направи в ефира на "България сутрин" социологът Андрей Райчев, който коментира предизборните страсти заедно със социалния антрополог Харалан Александров.

"Хората не искат ГЕРБ и още не искат БСП. Има патриотична надигаща се вълна, която обаче не е толкова голяма, че да може да се заяви като голяма партия. Двете големи партии ще имат нещо между 900 хил. и милион гласове, патриотите ще вземат около 400", посочи Райчев.

"В големите градове се наблюдава не толкова объркване, колкото отдръпване. Големи групи хора в момента го усещат като генерална репетиция за нещо, което предстои. Политическото поведение в голяма степен ще бъде мотивирано от това кого не харесваш по-малко", коментира от своя страна Александров.

Двамата гости коментираха и сблъсъка ДПС - ДОСТ. Райчев отново застъпи тезата, че ДПС и в частност Ахмед Доган е защитата на България от евентуална заплаха, идваща от Турция. Александров обаче категорично не се съгласи с това твърдение и поясни:

"Ключовата роля на ДПС вече не може да бъде изпълнена - един от най-важните елементи в защитата е да бъдат поддържани между ДСП и респективното турско правителство добри отношения".

По думите му защитата на България са НАТО и ЕС, друг обаче бил въпросът, че и ЕС среща трудности в комуникацията с Ердоган.

Вижте пълния разговор: