България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политици и планети: Ретроградна Венера на изборите

Физикът проф. Пенчо Маркишки и Светослава Рудолф коментират астрологията и предсказанията пред Bulgaria ON AIR

24.03.2017 | 08:07 Редактор: Луиза Божинова
Политици и планети: Ретроградна Венера на изборите

Ще обърка ли ретроградната Венера сметките на политиците? В предаването "България сутрин" физикът проф. Пенчо Маркишки от Института по астрономия обясни какво всъщност са ретроградните движения на планетите, които политиците напоследък все по-често споменават. 

"Понякога виждаме движението на планетите около Слънцето в обратна посока - от изток на запад. Случва се да виждаме някои от големите планети като Юпитер и Сатурн и някои от вътрешните - Меркурий и Венера - да се връщат обратно и това всъщност означава ретроградно движение", посочи проф. Маркишки.

Той допълни, че Венера се приближава към най-близката точка от своята орбита, като на 25 март около 12:18 часа тя ще се намира между Слънцето и Земята. До около 3 юни Венера ще се движи в обратна посока.

Журналистът Светослава Рудолф обаче смята, че звездите помагат на по-силния и е много важно за политиците вярата им в самите тях. 

"Във всяка една кампания си личи как някой като загуби криле, тръгва надолу. Сега се вижда как лидерът на БСП Корнелия Нинова тръгна напред, как е окрилена. При лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се забелязва как загуби инерция", каза журналистката в студиото на Симеон Белев. 

По отношение на това как учените гледат на астролозите, които около избори и важни дати окупират общественото внимание, позовавайки се на небесните тела, проф. Маркишки отговори, че това не е ново явление и се наблюдава от дълбока древност.

"Много е удобно, когато политическа обстановка става лабилна, да се намери повод на небето - било то в поява на комета, лунна фаза, особено разположение на планетите", поясни той.

Според Светослава Рудолф по-важното е до каква степен медиите дават поле на всякакви пророчества. "Не разбирам защо се замърсява медийната среда с такива глупости", недоумява тя. "Има хора, които се смятат за кой знае какви пророци, а всъщност не познават, те се стремят да печелят от кратка слава", заключи тя пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: