България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Ген. Кирчо Киров: Турция не може да си позволи изпращане на мигранти към границата ни

Службите са в състояние да се справят с проблемите на националната сигурност, каза бившият директор на НРС

23.03.2017 | 09:25 Редактор: Луиза Божинова
Ген. Кирчо Киров: Турция не може да си позволи изпращане на мигранти към границата ни

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров заяви в предаването "България сутрин", че Турция не може да си позволи да организира изпращане на емигрантски вълни към нашата и към гръцката граница. Той посочи, че в последните дни страната е смекчила тона по отношение на България. 

"Нашите служби са в състояние да се справят с проблемите, които възникват по отношение на националната сигурност", категоричен е ген. Киров. 

Според него Турция не може да си позволи и агресивни действия по отношение на Европейския съюз (ЕС), защото е зависима от европейската икономика. 

"Предприемането на по-резки движения би се отразило в ответна реакция на държавите от ЕС", каза ген. Киров. "Турция може да бъде заплаха за Европа, но не може да си позволи крайни действия по отношение на ЕС", заключи той.

Ген. Кирчо Киров коментира и вчерашната атака в Лондон, при която загинаха 5 души, а 40 бяха ранени. 

"Познавайки технологията на работа на службите, считам, че извършителят действително е бил под контрол, но независимо от това, че подобни личности са известни на службите, се появяват пропуски", каза бившият шеф на НРС. 

По думите му не е възможно всички лица, за които възникват подозрения за съпричастност към терористични структури, да бъдат физически контролирани. 

"Трябва да се полагат усилия за придобиване на превантивна информация", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте във видеото какво каза още ген. Кирчо Киров: