България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолози: Купуването на гласове няма да наклони резултата в полза на една от партиите

Кои формации ще влязат в следващото НС? Коментар на Мира Радева и Юлий Павлов

23.03.2017 | 09:04 Редактор: Мария Аладжова
Социолози: Купуването на гласове няма да наклони резултата в полза на една от партиите

Купуването на гласове категорично няма да наклони везните в полза на една или друга партия. Това коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR социолозите Мира Радева и Юлий Павлов.

"Купуване на гласове под една или друга форма съществува откакто в България има демокрация. Формите се промениха, но да говорим, че 90-те години не е имало, просто не е вярно", посочи Радева, като добави, че това далеч не означава, че вотът е манипулиран.

"В крайна сметка резултатът, който се получава, не е в полза на една партия така че да изкриви резултата, а на практика е разпределен между всички", поясни тя.

Павлов от своя страна добави, че при национално гласуване купуването на гласове наистина нямало реална тежест, за разлика от кметските избори, където няколко гласа повече могат да обърнат резултата.

Социолозите направиха и своите прогнози за предстоящия вот:

"Моята лична прогноза е, че ДПС е партията, която има шансове да влезе в парламента, докато ДОСТ по-скоро вярвам, че постепенно ще остане в историята", каза Радева.

"ДПС не просто има шанс да влезе, ДПС твърдо ще влезе и е по-вероятният медалист на трето място в надпреварата", добави Павлов.

Не толкова категорични изглеждали нещата в сблъсъка между основните политически сили - ГЕРБ и БСП.

Тук Радева прогнозира крехко равенство или дори леко преимущество на БСП. Тя обърна внимание, че в предварителните анкети някои избиратели конформистки казват, че ще гласуват за ГЕРБ, а реално може би ще дадат гласа си или за БСП, или алтернативно.

А Павлов добави, че съгласно проучванията, вероятният брой депутати, които ГЕРБ биха получили, е между 81 и 90, а БСП - между 79 и 88.    

"Корнелия Нинова, след като успя да мобилизира твърдото ядро, мисля, че не направи достатъчно, за да мобилизира периферните избиратели. Даже с последните си изяви, особено с култовата реплика какво ни отне демокрацията, тя отблъсква центристките избиратели, които бяха склонни да гласуват за БСП, за да не бъде ГЕРБ на власт", коментира той.