България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мохд Абуаси: Нужна е борба срещу идеологията на ислямистите

Нападателят от Лондон е призовавал към убиване на полицаи, каза Христо Смоленов пред Bulgaria ON AIR

23.03.2017 | 08:32 Редактор: Луиза Божинова
Мохд Абуаси: Нужна е борба срещу идеологията на ислямистите

Арабистът Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания определи случилото се в Лондон като "поредния атентат, свързан с ислямистите." В предаването "България сутрин" той посочи, че ако искаме да попречим на тероризма, са ни нужни не повече полицаи, а борба срещу идеологията, която терористите съхраняват. 

"Вчерашният атентат в района на британския парламент е свързан или с "Ислямска държава", или с "Ал Кайда". Дори да има охрана на всеки гражданин, тя не може да попречи да се случват такива атентати", категоричен е Абуаси. "Когато един човек реши да умре, убивайки невинни, не може да му попречиш", допълни той.

42-годишният Абу Изадин, ползвал името Тревър Брукс, всъщност е ликвидираният от полицията нападател, който вчера вряза колата си в пешеходци на Уестминистър, след което се насочи към британския парламент и се блъсна в загражденията. Там той изскочи от колата, размахвайки нож и намушка с него един полицай.

Експертът по сигурност Христо Смоленов посочи, че Абу Изадин е бил пропагандатор на джихадизма и е в информационния масив на шенгенската информационна система.

"Известен е и като човек, който призовава не просто лондончани да приемат исляма, а и да убиват полицаи", посочи Смоленов в студиото на Симеон Белев. 

Експертът допълни, че въпросният нападател през 2015 година е засечен и арестуван в Унгария на път за Букурещ, откъдето очевидно е имал намерение да мине през България в Турция и оттам "в размирния регион, където върлува "Ислямска държава."

"Повечето атентати се случват от тези вълци единаци, които изповядват тази идеология. В Лондон има привърженици на "Ал Кайда", които пропагандират идеологията на групировката и те са на свобода", подчерта Мохд Абуаси. 

"От 9 години аз поддържам идеята за създаване на Европейска антитерористична агенция. Европа не е направила нито една стъпка в това отношение. За мен проблемът е дали някой иска да продължава тази касапница", заключи Христо Смоленов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: