България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Марияна Симеонова: Да не хвърляме обвинения срещу Ахмед Моллов!

Директорката на Изпълнителната агенция по трансплантация все още не била разговаряла лично със семейството

20.03.2017 | 10:10 Редактор: Мария Аладжова
Марияна Симеонова: Да не хвърляме обвинения срещу Ахмед Моллов!

За 30 години в България са били трансплантирани 57 сърца, 23 от тях през последните 4 години. Тези данни представи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Тя коментира нашумелия случай с Ахмед Моллов, за който първоначално се твърдеше, че е отстъпил реда си за трансплантация на бъбрек на нуждаещо се дете. В последствие обаче се оказа, че информацията е невярна.

Беше отворена дори и дарителкска сметка за мъжа, която събра близо 120 хиляди лева.

По думите на д-р Симеонова по документи Моллов се е отказал от трансплантация, за която никога не е бил канен.

"Като директор на агенцията бях длъжна да проверя, в резултат на запитване, разбира се, дали Ахмед е викан за трансплантация. По нашите регистри неговото име го няма в списъците на хората, които са имали съвместимост през последните 6 години", коментира тя.

Д-р Симеонова обаче призова за разбиране и посочи, че все още не е чула гледната точка на семейство на Ахмед.

"Не бива така да хвърляме обвинения, особено когато хората са болни. Аз смятам, че е по-добре да се случи такова недоразумение веднъж и на други 99 човека от 100 случая да сме помогнали, и не бива да се реагира с предубеждение към следващите случаи", подчерта тя.

В цялата история обаче станало ясно едно - че Изпълнителната агенция по трансплантация води документация за всяко нещо, добави д-р Симеонова.