България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли огромни съкращения в образователната система тази година?

За да не бъде застаряваща образователната професия, е въведена като приоритетна, сподели Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR

17.03.2017 | 08:25 Редактор: Иван Берберов
Ще има ли огромни съкращения в образователната система тази година?

Гостът Диян Стаматов, бивш заместник министър на образованието, коментира в студиото на "България сутрин" слуховете за предстоящите "страшни" съкращения на учителите. Според него, не се очаква извънреден брой съкращения или пенсионирания. Пикът на освобождаване от длъжност на учители или пенсионирането им бе миналата година в размер на 9 хил.

"Ако миналата година имаше 9 хил. пенсионирани учители, то това беше най-големият пик. Това се случи, защото практически три години преди това никой не бе пенсиониран от системата. Тази година се очаква най-много до 5 хил. освобождавания от позиции, число нормално за национално ниво.

На въпрос как ще се справим с недостига на кадри и ще запълним тази дупка от 3 години без пенсиониране, той отговори, че реален проблем няма. 

"В началото на миналата учебна година имаше 1000 незаети учителски места. В продължение на годината много от тях се запълниха от новодипломирани педагози. Тази цифра е съвсем нормална за начало на годината.", каза гостът.

Стаматов сподели, че са взети конкретни мерки за справяне със застаряването на преподавателската професия.

"Въвеждане на специалността педагогика като приоритетна - по-голям брой студенти да влизат и да получават по-високи стипендии за своята подготовка. По отношение на новопостъпилите учители да има постоянна помощ от страна на старите учители.", обясни той.

Акцентът на разговора обхвана и финансирането на различните сектори в образованието.

"Ще влязат 11 национални програми, чрез които ще се дофинансират сектори в образованието, където няма средства. Тази година има обезпечаване на пенсионирането и в детските градини.", сподели Стаматов.

Вижте още във видеото: