Възраждат киноиндустрията у нас чрез ново средно училище

Стратегията предвижда София да стане културен център за филмопроизводство на Балканите

15.03.2017 | 22:19 Редактор: Иван Берберов
Възраждат киноиндустрията у нас чрез ново средно училище

След повече от 40 години започна възраждането на киноиндустрията у нас чрез средно училище за кино.

Новата стратегия предвижда София да стане културен център за филмопроизводство на Балканите. Това ще се случва чрез училище в средното образование, където младите ще могат да се учат на кино. Също така е уреден и въпросът с финансирането. 

Младият режисьор Любо Йончев, автор на късометражния филм "Падаща звезда", който получи номинация на европейските "Оскари", смята, че основната промяна трябва да е в стратегията за разпространение на филмите. Според него по този начин ще се намали и пиратството.

"Ще се създадат общински фонд "Кино" и гаранционен такъв, чрез тях ще се дофинансират филмови продукции, а постъпленията ще идват от рекламните такси и прожекциите в киносалоните. Предвижда се и отваряне на средно училище за кино", обясни той.

Новата стратегия ще засегне и разпространението. Филми на голям екран ще се прожектират в читалища, училища, университети и кино-клубове. Целта да се достигне нивото на филмопроизводство от 70-те години. 

В момента в София е единственото естествено аудиовизуално сборище у нас. В столицата се произвежда 90% от брутния вътрешен продукт в киноиндустрията.

Очаква се стратегията да бъде гласувана в средата на лятото.

Вижте още във видеото: