Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Обединени патриоти" против делегираните бюджети, считат ги за пагубни

Професионалното образование трябва да се застъпи по-сериозно, посочи доц. Милен Михов пред Bulgaria ON AIR

15.03.2017 | 20:15 Редактор: Иван Берберов

Доцент Милен Михов от "Обединени патриоти" подчерта в предаването "Денят ON AIR", че образованието е неразривна част от икономиката и акцентира върху професионалното такова.

"Образованието е един от факторите, които пряко влияят на икономиката. Професионалното образование трябва да се застъпи по-сериозно. Всички бизнесмени се оплакват от липса на кадри", сподели Михов. 

По отношение на делегираните бюджети гостът на Bulgaria ON AIR се изказа категорично против. За него философията зад тези бюджети, а именно създаването на конкуренция между училищата, е не само грешна, но и пагубна за по-малките училища.

"Делегираните бюджети се основават на принципа на конкуренцията, но те водят до диференциране на добри и не чак толкова добри училища. Ние трябва да гарантираме бъдещето на всички деца. Ако един ученик е в по-малко училище, дори и да има стимул системата на финансирането ще го ограничава заради ниския си бюджет", обясни доц. Михов

Според него нов тип разпределяне на бюджета за отделните училища трябва да бъде принципът на компенсаторните средства, което ще рече - "всяко училище според нуждите си".

"Идеята е да има компенсаторни коефициенти, които да дадат достатъчно средства на всички училища за техните присъщи разходи. Всяко училище да е осветено, отоплено и учителите да получават добри заплати", сподели доцент Михов.

Гостът на Владимир Сиркаров коментира и един от приоритетите на партията за премахване на ДПС от властта.

"Това е една почти изпълнена задача. Още на миналите избори, чисто математически "Обединените патриоти" превъзхождаха ДПС. Нека не се съмняваме, че има колаборация между тях и Турция", каза Милен Михов.

Вижте още във видеото: