България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборите в Холандия - път за България

Журналистите Асен Агов и Бетина Жотева коментираха пред Bulgaria ON AIR победата на Марк Рюте и турската експанзия

16.03.2017 | 09:59 Редактор: Луиза Божинова
Изборите в Холандия - път за България

Резултатите от вота в Холандия са ясни - партията на премиера Марк Рюте спечели парламентарните избори. Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация ще има най-много места в бъдещия парламент - 31 от общо 150.

"Социалистите в Холандия в момента са загубили 29 места в парламента. Такова чудо никой не е очаквал", коментира журналистът Бетина Жотева в предаването "България сутрин". 

Тя посочи, че социалистите навсякъде в Европа, особено в България, си позволяват една антиевропейски риторика, която е изключително грозна, несъстоятелна и адски вредна. 

"Изборите в Холандия показват пътя и за България. Европа ще се възстанови и реорганизира по начин, по който ще я превърне в абсолютна световна сила", прогнозира журналистът Асен Агов в студиото на Лора Инджова. 

По думите му, от тази гледна точка, България има интерес по отношение на отбраната и сигурността, финансите, съдебната система.

Във връзка с нашите дипломатически отношения с Турция на фона на изострените отношения с Европейския съюз (ЕС), Агов каза, че Реджеп Ердоган "се е застрелял в крака", защото се е скарал с цяла Европа.

"Да обвиниш Холандия в нацизъм е политическа и международна наглост", подчерта Агов. Той е на мнение, че Турция с Ердоган ще се отдалечава все повече и повече от ЕС. 

"Абсолютно правилни са действията на българското правителство - никакви отстъпки пред тази политическа наглост", коментира журналистът.

Според Бетина Жотева на турския държавен глава му стигат гласовете за референдум и не е било нужно да прави такива провокации в Европа.

"Важното е, че българската позиция е изключително вярна, точна, винаги е била балансирана и това не е клише", заключи Жотева пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: