България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Мика Зайкова: Ползите от ръста на БВП у нас не се разпределят правилно, крадат се!

Докато България не се справи с корупцията, ще имаме много лош бранд в Европа, каза Илия Лингорски пред Bulgaria ON AIR

16.03.2017 | 08:40 Редактор: Луиза Божинова
Мика Зайкова: Ползите от ръста на БВП у нас не се разпределят правилно, крадат се!

Заплатите в България са с 22% по-ниски от тези в Румъния и с цели 35% по-ниски от тези в Сърбия. Защо това е така коментираха финансовият експерт Мика Зайкова и финансистът Илия Лингорски в предаването "България сутрин".

По отношение на това, че Сърбия дава по-висока средна работна заплата от България, при положение, че има по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП), Зайкова отговори: "Не е въпросът до БВП, а до разпределяне на ползите от него."

По думите й ползите от ръста на БВП у нас не се разпределя правилно, а се крадат.

Илия Лингорски пък посочи, че докато България не се справи с корупцията, ние ще имаме много лош бранд в Европа и с оглед на това нашите фирми няма да имат добри брандове - респективно продуктите, които изнасяме или продаваме на вътрешния пазар, ще са с ниска добавена стойност.

"Оттам и доходите няма да растат", допълни той.

Зайкова смята, че трябва да си оправим бизнес климата и да привлечем инвеститори с добра законодателна и съдебна система.

"Да се подценява трудът и да се черпи от него конкурентоспособност не е правилно", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Илия Лингорски пък припомни, че добрите ни специалисти напуснаха България през последните 15 години. 

"Аз също съм скептичен по отношение на това, че една икономика е конкурентна, ако се поддържа чрез политики и ниски разходи за труд. В същото време страната ни е от тези с бърз ръст на средните доходи - една от причината е, че почваме от много ниска база", обясни председателят на Европейския институт за стратегии и анализи.

По думите на Зайкова темпът на ръст на заплати не трябва да бъде водещ, а трябва поне да се приближим до средните нива в Европа. 

Целия разговор вижте във видеото: