Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илия Лингорски: Правосъдната система и здравните институции са митигаторите на политическия риск

Това коментира финансовият експерт пред Bulgaria ON AIR

20.12.2016 | 20:30 Редактор: Жанета Нейкова
Илия Лингорски: Правосъдната система и здравните институции са митигаторите на политическия риск

"Правосъдната система и здравните институции са митигаторите на политическия риск, а не самите политици", заяви финансовият експерт Илия Лингорски пред "Денят ON AIR". Според бившия зам.-министър на финансите двете институции са тези, които внасят политическия риск в страната. 

"Политическият риск се увеличава от това, че институциите са слаби и до голяма степен са проекция на политическото тяло. И от друга страна, правосъдната ни система не е такава, към която има достатъчно доверие в страната. Затова е хубаво да търсим добрите практики за изграждане на институции у нас", смята Лингорски. 

Политическият анализатор Тома Биков също коментира политическата ситуация в страната. В студиото на Владимир Сиркаров той каза, че още от втория тур на президентските избори е станало ясно, че няма как да бъде съставено легитимно управление. "Не виждам никаква политическа логика да бъде сформирано правителство от коалиции, които не са спечелили изборите", подчерта Биков.

За него най-големият проблем е кой ще бъде министър-председател.

"Проблемът е, че в такава ситуация политически фигури, които оглавяват правителство, са такива, които нямат достатъчно обществено доверие, защото партията, която представляват е малка, а не голяма. Тогава се получава изкривяване на политическата реалност, което води до обществено напрежение", заключи политическият анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Цялото интервю в "Денят" ON AIR" вижте тук: