България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Семейните конфликти - причина за половината от самоубийствата у нас

На второ и трето място се нареждат психичните разстройства и несподелената любов

14.03.2017 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
Семейните конфликти - причина за половината от самоубийствата у нас

Най-често опити за самоубийство се правят след конфликти в семейство. Те са причина за около половината от самоубийствата в България. На второ място са психичните разстройства, следвани от несподелената любов и тежките телесни заболявания.

Това стана ясно в "България сутрин" от думите на началника на отдел "Психично здраве" към НЦОЗА д-р Захари Зарков.

Той поясни, че през последните 5 години не се наблюдава тенденция за покачване на броя на опитите за самоубийство. Те са около 3000 за 2015 година, докато за 2016 г. информацията все още не е обработена. 

Гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че основната мярка за предотвратяване на самоубийствата е ранното откриване на проблемите, последвано от специализирана помощ. Д-р Зарков отбеляза, че две седмици преди да посегнат на живота си хората търсят своя личен лекар. 

"В момента се извършва ново изследване за разпространението на депресията. Данните на СЗО сочат, че след сърдечно-съдовите заболявания депресията ще причини най-много неработоспособност", каза още д-р Зарков.

Той добави, че ако искаме да помогнем на близък, който говори за самоубийство, най-важното нещо е да не използваме клишета като "Стегни се", "Ще се оправиш" и "Пий една ракия". 

"Мит е, че не трябва да се говори, ако човек мисли да сложи край на живота си. Знанието по темата депресия ранно открива самата болест, лекува се ефективно и човек се спасява", обясни гостът на Лора Инджова.

Той завърши с думите, че работата в семействата и училищата трябва да вървят ръка за ръка, за да има намаляване на агресивното поведение сред децата. Според д-р Зарков е задължително да има държавна политика в тази област.

Целия разговор вижте във видеото: