България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психиатър: Обществото е виновно за агресията при децата

Младите растат без ценностна система, елементаризират се, каза в ефира на Bulgaria ON AIR д-р Росанка Венелинова

28.06.2016 | 08:33 Редактор: Тодор Петров
Психиатър: Обществото е виновно за агресията при децата

Цялото общество е виновно за агресията при децата. Тя показва, че нещо не е наред в семейството и средата. Насаждат се грешни модели в обществото ни. Получава се елементаризиране и слизане на много ниско ниво. Младото поколение расте без ценностна система. 

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR психиатърът д-р Росанка Венелинова. Тя коментира и последния случай на детска агресия от вчера, при който 16-годишен намушка с нож свой съученик в столично училище. Повод за агресията между двете момчета стана спор за момиче.

"Училището, в което се е случил инцидентът, е добро. Там работят професионалисти. Този пример показва, че нещата не се случват само там, където положението е тежко", каза д-р Венелинова.  

Тя подчерта, че липсват грижи за психичното здраве на децата и посочи в частност проблемите:  Виждаме много проблеми с интернет и паралелния свят, с дрогата, с опитите за самоубийство, с агресията и взаимоотношенията при децата. Недоразуменията се решават с крайни мерки, което е изключително притеснително. Младите хора слушат ужасните текстове на чалгата. И всичко това се случва в добри семейства и училища.

Според госта в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев трябва да се работи повече и със семействата. Д-р Венелинова препоръчва при проблем с детето то да бъде насочено към детски психолози и психиатри, които да помогнат. Семействата не трябва да се притесняват и срамуват да прибегнат до тези мерки. 

"Без участието на семейството няма как нещата да се променят. Трябва да се работи по превенцията", посочи Росанка Венелинова.