България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Яде ли българинът качествени храни? Ще разберем скоро!

Проучване вече доказа, че съществува разлика в предлаганите за Източна и Западна Европа стоки

14.03.2017 | 08:48 Редактор: Жанета Нейкова
Яде ли българинът качествени храни? Ще разберем скоро!

Словакия излезе с проучване, което доказа, че има разлика в предлаганите стоки за Източна и Западна Европа и, призова Европейската комисия да забрани тази практика.

Миналата седмица България се присъедини към страните, които се обявяват срещу това големите компании да предлагат различно качество на храните за различните пазари. 

Д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните разкритикува в студиото на "България сутрин" Агенцията по безопасност на храните, че не прави отчети за качеството на продаваните продукти у нас.

"За периода, откакто сме член на Европейския съюз досега, знаете ли БАБХ колко несъответстващи храни е отчела - 13. Ние научаваме за опасността от някакви продукти от Европейската комисия, а не от българската Агенция", твърди д-р Иванов.

Той поясни, че становището на Словакия е, че храните, които се предлагат в Източна Европа са по-некачествени, но не опасни.

В жива връзка репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева разговаря с представител на БАБХ по темата. 

Д-р Кремена Стоева от Агенцията заяви, че проучване за качеството на предлаганите храни у нас ще бъде направено.

"След като съберем данни за най-разпространените брандове и приключим с нашия анализ, ще възложим на лабораториите да изследват конкретните групи и, ако се установи несъответствие и законодателството е нарушено, тогава ще предприемем мерки", отбеляза д-р Стоева.

Тя подчерта, че този казус разглежда разминаването в състава на един вид храна, разпространена на два различни пазара, но законодателството е спазено.