България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отново криза с инсулина: Диабетици търсят животоспасяващото лекарство

Сдружения и потърпевши настояват за временна забрана за реекспорт

14.03.2017 | 08:13 Редактор: Луиза Божинова
Отново криза с инсулина: Диабетици търсят животоспасяващото лекарство

Отново криза с инсулина - диабетици търсят животоспасяващото лекарство. Проблемът обаче е и с много други лекарства в сферата на ендокринологията, ревматологията, онкологични заболявания.

Марияна Александрова от движение "Диабет и предиабет" обясни пред Bulgaria ON AIR, че паралелният износ експортира голяма част от лекарствата в чужбина, което е легално, но това оставя много групи пациенти в риск от невъзможност да се лекуват. 

"Освен инсулините разбрахме, че проблем има и с нискомолекулните хепарини", каза Александрова. Тя допълни, че са внесли петиция с над 2500 подписа при министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана с искане за временна забрана за реекспорта. 

"Детето ми е 4 години и половина с диабет, няма инсулин на пазара. Мина един месец откакто се сформира среща, за да може да се разреши проблемът. Без да искаме стимулирахме тези търговци, които изнасят лекарствата, да го направят в по-голяма степен", сподели Наталия Иванова, която е пряко потърпевша от кризата с инсулина.

Тя съобщи, че са направили запитване в диабетната група, оказало се, че липсват и различни видове инсулини в редица градове.

Вяра Иванова от Конфедерацията за защита на правата на децата каза, че през февруари са изпратило писмо до различните политически партии с непрекъснатите им искания за приемане на закона за лична помощ. 

"Отново нашите политици показаха липсата на всякакво желание хората с увреждания да живеят достойно. Никаква заинтересованост да се променят нещата, нито една от големите политически партии дори не ми отговори", разказа Иванова.

Поради тази причина подготвят пети национален протест.