Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Криза за животоспасяващи лекарства

Десетки хиляди пациенти търсят решение

21.02.2017 | 20:43 Редактор: Димитър Абрашев
Криза за животоспасяващи лекарства

Диабетици все по-често подават сигнали, защото инсулинът недостига. Такъв е примерът на семейство, което имаше само една ампула инсулин за детето си.

За съжаление тези случаи ще стават все повече, прогнозира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той допълни, че подобен проблем има при епилептиците и от скоро при хората, които се лекуват от хепатит и дори хроничен колит. Проблемът е реекспорът на лекарства, който за търговците носи печалба от близо 100 процента, обясни Хасърджиев.

Председателят на националната аптечна камара Антон Вълев е на мнение, че служебното правителство може да въведе временна забрана за износ на част от тези лекарства. А, когато има работещ парламент, да се премине към законови промени. 

Проблемът с липсата на лекарства започна още от 2009 година, когато беше въведена система за реимбурсация, обобщиха Хасърджиев и Вълев.

За опасностите с прекомерния износ на лекарства говори и Елисавета Котова-председател на Асоциацията на децата с диабет у нас.