България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антрополози призоваха президента да вземе позиция за случилото се в Белене

Харалан Александров и проф. Ивайло Дичев коментираха пред Bulgaria ON AIR кой изгони отец Кортези от града

13.03.2017 | 08:51 Редактор: Луиза Божинова
Антрополози призоваха президента да вземе позиция за случилото се в Белене

Социалният антрополог Харалан Александров и културният антрополог проф. Ивайло Дичев призоваха президента Румен Радев да вземе позиция за ситуацията в Белене по повод изгонените оттам бежанци. 

"Българските управляващи трябва да влязат в ролята си и вместо да подклаждат някакви страхове, да успокоят хората", каза проф. Дичев в предаването "България сутрин". 

Според Александров обаче има голям политически риск, ако се опиташ да се държиш разумно и в момента се изисква "голямо мъжество", за да се вземе разумна и цивилизована позиция.

Католическият свещеник Паоло Кортези напусна Белене, след като срещна отпор от страна на жителите на града, заради това, че е подслонил бежанско семейство от Сирия, което пребивава законно в страната. Десетки изразиха несъгласието си пред Президентството, а в интернет започна петиция в подкрепа на отеца с призив той да остане в България.

Проф. Дичев обясни, че от едната страна на Европа стоят хора, които мислят за принципи и ценности, а от другата страна - озверели егоисти.

"В Източна Европа смятаме, че ние сме най-нещастните и на нас трябва да се помага, а когато ни се поиска солидарност - не я даваме. Трябваше малко да помогнем в случая с бежанците", настоя проф. Дичев в студиото на Лора Инджова.

На въпрос защо реагира така обществото ни, Александров посочи, че не само бежанците са жертва, а и хората в Белене и то не от вчера.

"Белене е едно безутешно място. Толкова много спомени и вина има натрупана на тази територия, че последното, което можеш да очакваш от хората там е солидарност и добронамереност", обясни той пред Bulgaria ON AIR. 

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
nikolay.ignatov.79.b
преди 7 години
Тази оФца - водещата прекъсва по средата на изречението двама изключително интелигентни и ерудирани мъже, за да прави овчите си обобщения. Как може да има толкова прости водещи!?!?!?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
ivaylo.ditchev
преди 7 години
Случаят е точно обратен: самоуправство извършва кметът, който отказва регистрация на законно пребиващи в страната хора. Това е признак за разпад на държавата ни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
b.gospodinov
преди 7 години
В България църквата е отделена от държавата. Не може свещеник от каквото и да било вероизповедание да си присвоява правомощия които по Закон са на общинските власти. Това е самоуправство. Сигнализирай за неуместен коментар