България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната община решава за изграждането на тенис корт в Южния парк

Съоръжението, планирано до ул. "Козяк", предизвика обществено негодувание

10.03.2017 | 10:52 Редактор: Мария Аладжова
Столичната община решава за изграждането на тенис корт в Южния парк

Темата за строежите в зелени територии в София отново разрази дебат. Този път във фокуса на общественото обсъждане е предложението за изграждане на тенис корт на входа на Южния парк при ул. "Козяк".

Бившият главен архитект на София Петър Диков заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че този проект му е бил представен по негово време, той обаче го отхвърлил.

"Постъпи такова предложение и аз го отказах, защото там има един много съществен детайл: От другата страна на ул. "Козяк", което е в друг район, но това няма значение, дели ги една улица, е една от най-компрометираните територии в София. Това е така наречената местност "Драгалевска спирка", разказа арх. Диков. 

Хората, които живели там били изключително ревниви по отношение на "всяко пипане" на парка от другата страна на улицата, където се предлага да бъде построен корта.

В разговора се включи председателят на комисията по екология в СОС Лорита Радева, която обясни, че най-важният инструмент на Столичната община в случая е общият устройствен план и приетият закон през 2007 година, който създава ред и опредлея предназначението на реституираните териотрии.

"Хубаво е да се знае, че планът е заложил на тази територия предназначение на терените за парк в периферията и терени за спортни атракции", посочи тя.

По темата говори и бившият кмет на столицата Стефан Софиянски, който защити предложението за изграждането на тенис корта с аргумента, че става дума за спортно съоръжение и има разрешителен режим с оглед на това, че трябва да бъде разположено в паркова среда.

Вижте пълния разговор: