България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Божидар Димитров: Зоран Заев се опитва да превърне Македония в полуалбанска държава

Историкът каза пред Bulgaria ON AIR, че напрежението в западната ни съседка няма да спре, ако Заев приеме албанските искания

06.03.2017 | 10:20 Редактор: Жанета Нейкова
Божидар Димитров: Зоран Заев се опитва да превърне Македония в полуалбанска държава

Напрежението в Македония няма да спре, ако Зоран Заев сформира правителство и, ако отстъпи пред албанските искания. Това каза пред репортер на Bulgaria ON AIR историкът Божидар Димитров. 

Според него действията на Заев са опит за превръщането на Македония в двусъставна държава, с тенденция да стане албанска, тъй като албанците в западната ни съседка имат демографски напредък, а македонците намаляват.

"Президентът Георге Иванов е прав да откаже мандат на Заев, тъй като лидерът на Социалдемократическия съюз бе готов да продаде македонската идея, да смени името на държавата и нейния флаг", каза Димитров.

Историкът е на мнение, че една от най-големите политически партии в Република Македония - ВМРО-ДПМНЕ ще организира митинги и ще провали правителството на Заев, ако то дойде на власт.

От друга страна, Димитров посочи, че страната не може да направи голяма коалиция, тъй като албанците ще се отцепят и ще се присъединят към Косово или ще сформират трета албанска държава в своя регион.