България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борбата в Македония: Между европеизацията на Западните Балкани и изолацията

Коментар на Георги Коритаров и Мартин Минков

06.03.2017 | 10:05 Редактор: Мария Аладжова
Борбата в Македония: Между европеизацията на Западните Балкани и изолацията

Политическата криза в Македония продължава да ескалира, след като президентът Георге Иванов отказа да даде мандат на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев заради връзки на партията с Албания.

От днес в Македония започва една решителна седмица от конституционна и от политическа гледна точка, тъй като това е седмицата, в рамките на която трябва да бъде конституиран парламентът и да бъде избран председател, коментира в "България сутрин" журналистът Георги Коритаров.

Той беше категоричен, че въпросът за разпадане на Македония на този етап не бива да бъде поставян, тъй като същината на проблема в югозападната ни съседка е за името на Република Македония и за националната идентичност държавата.

"В момента се случва битка между Русия, чиито интереси са колкото се може по-малко държави от Западните Балкани да влязат в ЕС и в НАТО, и интересите на Западните Балкани за интеграция. В случая на карта е интеграцията на Република Македония, а оттам и на Западните Балкани в ЕС и в НАТО", коментира Коритаров, като добави, че със запазването на досегашния модел на държавност, Македония на практика ще се изолира от Европа.

Журналистът Мартин Минков се съгласи с теорията на Коритаров:

"Поведението на албанския фактор има белези на известна консолидация на една широка основа, независимо от противоречията, които съществуват между албанските политически партии, и тази консолидация се осъществява в момента на базата на т. нар. "албанска проформа", извън всяко съмнение изработена с участието на Тирана, в лицето на Еди Рама, който е в сестрински отношения със Социалдемократическия съюз на Македония", коментира Минков.

Вижте пълния разговор: