Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Официализирането на албанския език може да доведе до федерализация на Македония

Това заяви в "Денят ON AIR" бившият посланик на България в югозападната ни съседка Александър Йорданов

01.03.2017 | 19:50 Редактор: Тодор Петров
Официализирането на албанския език може да доведе до федерализация на Македония

Протестът срещу въвеждане на албанския език като официален покачи напрежението и увеличи максимално политическия хаос в Македония. 

Бившият посланик на България в югозападната ни съседка Александър Йорданов предупреди в предаването "Денят ON AIR", че искането за превръщането на албанския език в официален, може да доведе до федерализация на държавата и нов въоръжен конфликт. 

"Албанската общност възприема себе си като държавата Македония. Това е държава без опит и с политици, които се учат в движение да бъдат политици. Конституцията на Македония е била променяна 32 пъти. През 2001 г. в нея държавата бе определена като многонационална. Самата конституция обуслява това, което албанците искат днес - всички тези народи да имат равни права", разясни ситуацията гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Йорданов има ескалация на исканията - от една страна са албанските искания, а от друга тези на македонците, които казват "ние сме древен народ, вие сте посредствена група".

Александър Йорданов препоръча на македонските политици умереност и крачка назад в името на европейската интеграция. Бившият посланик е на мнение, че здравият разум трябва да води държавните дела, но в Македония той отдавна отсъства.

"Няма вариант Европейският съюз да иска дестабилизация на Балканите", настоя гостът в студиото на Владимир Сиркаров и добави, че е невъзможно с насилие в Македония да се формира стабилна държава

"Всяка една от главните общности трябва да отстъпи. Македония вече 26 години е държава, но нито веднъж не бе преброено истински населението й. Не знаем колко са албанските граждани в тази държава", каза още Йорданов.

Той отбеляза, че България и ЕС могат да съдействат да се осъществи реално преброяване на населението в Македония.

Вижте видео с целия разговор: