Американски конгресмен: България и Косово да си поделят Македония!

Скопие поиска обяснение от Вашингтон за позицията на републиканеца Рорабейкър

07.02.2017 | 14:00 Редактор: Тодор Петров
Американски конгресмен: България и Косово да си поделят Македония!

Македония да бъде разделена между Косово и България. Тази идея предлага американски конгресмен. 

В интервю за албанската телевизия "Визион Плюс" републиканецът Дейна Рорабейкър разкри идеите си за преначертаване на границите на Балканите. 

Часове след публикуването на интервюто Скопие поиска обяснение от Вашингтон за позицията на конгресмена. Според Дейна Рорабейкър създаването на македонската държава се е провалило. 

"Македония не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да се развиват добре заедно. Според мен косоварите и албанците в Македония трябва да станат част от Косово. Докато останалата част от страната трябва да се присъедини към България или към която и да е друга страна, с които те твърдят, че са свързани", заяви Дейна Рорабейкър.

На въпрос дали администрацията на Тръмп ще подкрепи тази идея американският конгресмен, който е и бивш съветник на президента Рейгън, отговори така: 

Имам влияние върху външната политика. Председател съм на комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. На следващите ни заседания ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите, така че те да имат смисъл и да доведат до мир. 

Рорабейкър подчерта, че не е притеснен от намесата на Русия на Балканите, въпреки че има индикации за такава.