България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Калин Бенчев призова за толерантност на пътя по време на празниците

"Първото нещо е да ограничим скоростта, да починем добре, да се наспим"

03.03.2017 | 08:07 Редактор: Мария Аладжова
Калин Бенчев призова за толерантност на пътя по време на празниците

Над 100 хиляди автомобила са излезли от София през вчерашния 2 март, днес се очаква още толкова да напуснат столицата по случай националния празник. МВР се погрижи да бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите по ключовите места около София, а в неделя, между 2 и 8 часа следобед, ще бъда забранено движението на товарни камиони по магистралите.

Достатъчно ли е това обаче, за да се избегнат катастрофи на пътя? Според автомобилния състезател Калин Бенчев отговорът е твърдо не:

"Първото нещо е да ограничим скоростта, да починем добре, да се наспим, разбира се. След което в едно удобно за нас време да тръгнем лека-полека, без напрежение, да бъдем концентрирани", сподели той в пряко включване в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Мобилните приложения, като например социалните мрежи или всякакви други апликации, които могат да разсеят шофьора, също трябва да бъдат избягвани, подчерта Бенчев.

Той напомни на шофьорите да бъдат толерантни на пътя и да спазват дистанция:

"Когато изпреварваме, да бъдем толерантни и да не притискаме автомобила пред нас. Автомобилите са различни, някои нямат такива динамични характеристики, каквито имат по-новите автомобили. За тях се изисква малко по-дълго време за изпреварване на колона".