България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Софиянски не вижда реваншизъм в действията на служебното правителство

Това е най-професионалният кабинет, който имаме, откакто сме влезли в ЕС, настоя бившият премиер пред Bulgaria ON AIR

02.03.2017 | 09:36 Редактор: Тодор Петров
Софиянски не вижда реваншизъм в действията на служебното правителство

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски заяви в "България сутрин", че няма реваншизъм в действията на кабинета "Герджиков", който продължава с ревизията на правителството на Бойко Борисов.

"Герджиков няма на кого да се реваншира. Смяната на областните управители е абсолютно правилна", посочи Софиянски, но уточни, че е друг въпрос дали е правилно те да бъдат назначавани от правителството.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев припомни, че на петия ден служебното правителство през 1997 година е сменило всички областни управители.

"Нормално е човек да знае откъде тръгва, но се даде повече публичност от необходимото. Това е част от рутинната работа, не е нещо специално. Това го въведе Бойко Борисов, който проверява непрекъснато", каза още Софиянски и отбеляза, че той не е правил проверки на правителството на Жан Виденов. 

Гостът на Bulgaria ON AIR е категоричен, че това е най-професионалният кабинет, който имаме, откакто сме влезли в Европейския съюз. Софиянски е убеден, че отделните министри са професионалисти и това трябва да ни дава базисно доверие. 

"Защо правителствата на Станишев и Борисов не подадоха документи за еврозоната?", попита Софиянски и настоя, че България трябва да подготви ясна стратегия за влизане в еврозоната, както и да ускори усвояването на еврофондовете.

Той е на мнение, че политическите партии задържат номинацията на български еврокомисар, тъй като искат да сложат свой човек. По думите му правителството на Герджиков вече е трябвало да излъчили еврокомисар, защото ще посочи човека много по-обективно.

Запитан за липсата на предизборен дебат между лидерите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов, бившият премиер посочи, че и двамата се страхуват от липсата на достатъчно познания

"Основният проблем на българската политика е, че не успяваме да излъчим подходящите хора с познания и смелост да управляват. Решенията трябва да се взимат и всяко отлагане е грешка", каза още Стефан Софиянски.