България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициатори събират средства за "България на длан - макети на открито"

Съни Сънински и доц. Соня Алексиева представят пред Bulgaria ON AIR културно-историческия проект, който ще събере модели на знакови за България сгради

01.03.2017 | 10:26 Редактор: Жанета Нейкова
Инициатори събират средства за

Инициатори организират кампания за събиране на средства за каузата "България на длан - макети на открито" - образователен културно-исторически проект, който за първи път у нас ще събере в един парк макети на знакови сгради на България. 

"Искаме да кажем, че страната ни е част от световното наследство, това е посланието на кампания", каза в предаването "България сутрин" режисьорът, един от инициаторите на "България на длан" и създател на проекта Съни Сънински. 

Той твърди, че тази идея има една уникалност, която ще направи каузата световноизвестна. 

"Имаме желанието, освен България в центъра, да покажем и цялото наследство на ЮНЕСКО. Ще започнем с ЮНЕСКО Европа, след това Азия и така, докато ни стигнат силите", отбеляза Сънински.

Преподавателят по туризъм в Нов Български университет и също инициатор на проекта "България на длан" доц. Соня Алексиева изрази своя мотив да бъде част от кампанията като го оформи с една дума - "просто сме българи". 

"Аз съм преподавател по туризъм и е нормално да говоря на моите студенти какво страната ни не прави за своето културно и историческо наследство", сподели тя.

"Това е една идея, за която ние от Инициативния комитет работим безплатно, защото тази кауза си струва!" - бе категорична Алексиева.

Лице на кампанията е известният музикант Теодосий Спасов. Сънински каза, че са избрали точно него, защото смятат, че това е човекът, който ще даде духа на проекта. 

Каузата е изградена като дарителска кампания и организаторите казват, че разчитат първо на даренията, защото това е начинът, според тях, да покажат, че има хора, които искат този парк да се случи. 

Всеки, който желае да подпомогне проекта, може да го направи като изпрати SMS на номер 17 777 с текст DMS BG DLAN.