България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стартира кампания за издигане на паметник на Георги Раковски в София

За да се реализира проектът, са необходими 75 хил. лева

24.02.2017 | 10:36 Редактор: Мария Аладжова
Стартира кампания за издигане на паметник на Георги Раковски в София

Инициативен комитет стартира кампания за събиране на дарения за изграждане на паметник на Георги Стойков Раковски. Сред целите на кампанията е и да бъде наименуван мост на негово име.

Сред инициаторите са адв. Марио Топчийски, антропологът чл. кор. проф. Йордан Йорданов и журналистът Калин Манолов.

Ние много искаме паметникът да бъде там, където сме го пожелали - в градинката пред Информационния център на Министерството на отбраната, но все пак решението ще се вземе от общината. Би трябвало буквално днес, ако тази процедура е била ускорена, да влезе като точка от дневния ред на Общия съвет нашето предложение", коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Калин Манолов.

"Раковски е една от най-светлите личности в българската история - родоначалник на българското националноосвободително движение, освен журналист е бил адвокат, етнограф, човек с три плана за освобождение на България", добави водещият на "Видимо и Невидимо".

След смъртта на Раковски на 9 октомври 1867 година, той е погребан в букурещките гробища и там престоява 18 години. 1885 година костите са извадени от гроба му ш Букурещ. След това са занесени в църквата "Света Неделя" в София, която по онова време е "Свети Крал", а по-късно и в Котел, разказа проф. Йордан Йорданов, 

"След като са пренесени в Котел през 1981 година, аз ги взех, консервирах костите, изследвах ги, идентифицирах личността на Раковски и впоследствие направих пластично възстановяване на неговия образ по данни от черепа".

От инициативния комитет за изчислили, че за поставянето на новия паметник на Раковски в София са необходими 75 хиляди лева.

Даренията се набират на сметка: IBAN BG88
UNCR: 70004522873358 BGN

Вижте още: