Калин Манолов се включва в инициатива за издигане на паментик на Раковски в София

Инициаторите смятат, че по този начин ще бъде достойно отбелязана 150-та годишнина от смъртта на героя

23.02.2017 | 14:25 Редактор: Константина Маркова
Калин Манолов се включва в инициатива за издигане на паментик на Раковски в София

Водещият на „Видимо и невидимо“ по Bulgaria ON AIR Калин Манолов стана част от инициативния комитет „Раковски в София“, чиято цел е да събере средства от дарения, с които да се изгради паметник на Раковски пред сградата на Информационния център на МО в столицата на ул. „Раковски“ 106. В допълнение инициаторите предлагат съществуващият мост на ул. „Г. С. Раковски” над Владайската река при бул. „Сливница” да бъде наименован „Раковски мост“, а пространството около него да бъде облагородено. Членовете на инициативния комитет „Раковски в София“ смятат, че по този начин ще бъде достойно отбелязана 150-та годишнина от смъртта на родоначалника, идеолога и първи ръководител на националноосвободителното движение в България Съби Стойков Попович от Котел, по-известен като Георги Сава Раковски.

Идеята бе представена днес от главния инициатор и член на Висшия адвокатски съвет адв. Марио Топчийски, от бившия председател на Столичния общински съвет и главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, от антрополога чл. кор. проф. Йордан Йорданов, бивш директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН, от о.з. ген Съби Събев, бивш председател на Съюза на офицерите от запаса „Атлантик“ и от журналиста на Bulgaria ON AIR Калин Манолов. Членът на Национално дружество „Традиция“ Момчил Стефанов възкреси спомена за Раковски в костюм на легионер от Първата българска легия.

Членове на Инициативния комитет са бившият национален военен представител на България в Съюзното командване на НАТО о. з. ген Ангел Златилов, бившият началник на Военна академия "Георги Раковски" и заместник- министър на отбраната о.з. генерал-лейтенант Атанас Запрянов, о.з. кап. I ранг Васил Данов, председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, адвокатите Менко Менков и Любомир Денев, писателят Николай Василев. Сред останалите журналисти, които се включват в иницитивата, са Бойко Станкушев, Владимир Йончев и други.

Инициативата се подкрепя от кмета на София Йорданка Фандъкова. Иницитаторите ще внесат писмени предложения до Столичния общински съвет, за да бъдат гласувани на неговата първа сесия.

Открита е и разплащателна банкова сметка, на която всеки може да дари според възможностите си, за да се увeковечи паметта на героя. Целта е да се съберат 75 000 лева.

BG88UNCR70004522873358 – Инициативен комитет „Раковски в София“.

Снимки: Людмил Иванов, LPI Advertising