България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Граждански организации призоваха Столичната община да не обжалва отмяната на скъпия билет

Цената от 1,60 лв. била резултат от санкционираща тарифна политика

23.02.2017 | 08:33 Редактор: Мария Аладжова
Граждански организации призоваха Столичната община да не обжалва отмяната на скъпия билет

Разногласията между граждански организации и Столичната община за скъпото билетче в София продължават. След като вчера стана ясно, че Административния съд е отменил цената от 1,60 лв. за еднократен билет за градския транспорт, от управата на София заявиха, че ще обжалват.

По темата в пряко включване в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говориха Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и Гергин Борисов от Спаси "София".

"Ние настояваме да бъде потърсена и дадена политическа отговорност за това, което се взе като решение, и вносителите, ако имат останал малко морал в себе си - Екатерина Йорданова, Зафир Зарков и Орлин Иванов от Столичния общински съвет да си подават оставките", коментира Веселин Кирев.

Той изрази надеждата, че Столична община няма да обжалва решението на съда, "за да покаже една добра воля към гражданите на София".

Гергин Борисов пък посочи, че цената от 1,60 лв. е неадекватна и е резултат от вредна, остаряла и безотговорна санкционираща прекачванията тарифна политика:

"Действително увеличаването на цената беше изцяло политическо решение, продиктувано от дългогодишната ПР кампания - да не "вдигаме цените". В един момент идват шокови повишения. Същото ще се случи много скоро и с данъците. Сега е моментът Столична община да покаже, че освен политическа воля от страна на мнозинството в Общинския съвет, там има и здрав разум и сега е времето да се напише една нова наредба за ползване на градския транспорт, която да разпише правилна и адекватна тарифна политика".