България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съществуват рискове от манипулация на вота чрез машинното гласуване

Дали ще си пуснеш гласа на хартия, или на машина, разликата е в това как после ще бъде преброен, каза Божидар Божанов пред Bulgaria ON AIR

13.02.2017 | 07:57 Редактор: Луиза Божинова
Съществуват рискове от манипулация на вота чрез машинното гласуване

Възможно ли е нашият глас да бъде манипулиран чрез машинното гласуване? В "България сутрин" темата коментираха софтуерният специалист Божидар Божанов и политологът Борислав Виларов.

Божанов предупреди, че машинното гласуване не е онова, което може да ни спаси от манипулиране на вота. В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той посочи, че съществуват рискове, включително да има вируси и нарочно написан зловреден код, който да манипулира гласа.

"Аз не казвам, че това непременно ще бъде така, но възможността да се случи я има", каза той и обясни, че машината има USD порт, през който могат да влязат вируси, които да направят така, че всеки глас за партия Х да отива за партия У. "Така може да се получи един резултат, който да не личи, че е манипулиран, а всъщност да е", поясни Божанов.

Борислав Виларов пък е на мнение, че действително проблеми съществуват, но такива има и с обикновените бюлетини. "Не трябва да забравяме, че при това гласуване има и книжни бюлетини, които се броят паралелно, тъй че проблемът не е чак толкова голям", настоя политологът.

По думите му в началото на 21 век, в продължение на 3-4 дена, да не се знаят какви са резултатите от изборите е меко казано срамно, а машинното гласуване определено ще скъси процеса.

Божидар Божанов подчерта, че машините скъсяват броенето на част от бюлетините на място.

"Дали ще си пуснеш гласа на хартия или на машина, разликата е в това как после ще бъде преброен", каза софтуерният специалист. "За да сме сигурни, че машините функционират правилно, трябва техният изходен код да бъде видим за всички. Но предполагам, че някои фирми, които доставят такъв софтуер и хардуер, биха били резервирани към възможността някой да им гледа кода", заключи той пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: