България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общински съветници за аварията в "Топлофикация": Не сме подготвени за подобни кризи

В компанията дълги години не са правени инвестиции, коментираха Милка Христова и Зафир Зарков в "България сутрин"

10.02.2017 | 09:18 Редактор: Ирина Георгиева
Общински съветници за аварията в

Аварията в "Топлофикация София" показа, че не сме готови за подобни кризи. Това коментира общинският съветник от БСП Милка Христова в предаването "България сутрин".

"Нямаме планове и резервни варианти, а това е основното предизвикателство, както пред ръководството на "Топлофикация", така и пред Столична община", поясни тя.

"Топлофикация София" е един от най-големите инженерни инфраструктурни обекти в София, отбеляза и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. Той припомни, твърдението на компанията, че подобен тип аварии не са типични.

"В "Топлофикация София" дълги години не са правени инвестиции, а са се случвали различни процес'и. През последните години се обръща сериозно внимание на смяната на топлопреносната мрежа. През последните 5 години около 60-70 км са подменени от тръбопроводите на "Топлофикация, които в София са около 950 км", подчерта Заков за Bulgaria ON AIR.

"В конкретния случай предаването за изясняването на ситуацията на Прокуратурата, считаме за неуместно. Създава се една много тревожна тенденция всеки един нерешен стопански проблем да се прехвърля на органите на Прокуратурата, които се превръщат и на тях се гледа като на една последна инстанция, която трябва да реши въпроси, които не са за нея", добави Христова.

По думите на Зарков вече се извършва, както вътрешна проверка, така и от специалист от "Техническия университет" в София. Според Христова обаче, трябва да бъде назначена и проверка от Енергийното министерство, тъй като разполага с подходящите кадри.

По време на аварията имаше забавяне на информация от "Топлофикация", посочи Зарков. По думите му, те чакат да видят как ще бъдат компенсирани софиянци.