България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Топлофикация София": Няма да има хора без топлоподаване цяла седмица

От компанията твърдят, че досега не са имали подобна авария

08.02.2017 | 09:21 Редактор: Ирина Георгиева

Няма да има хора, които цяла седмица да нямат топлоподаване. Това заяви директорът на Дирекция "Експлоатация" в "Топлофикация София" инж. Боян Паунов в предаването "България сутрин".

Парното и топлата вода са възстановени във всички квартали на София, но в резултат на открития пробив срещу един от търговските центрове в столицата, има колебание в хидравликата, обясни той.

"В кварталите "Студентски град", всички части на "Младост", "Мусагеница", част от "Витоша" след 9 часа ще бъде преустановено топлоподаването, за да се отстрани големият проблем, който е на "Цариградско шосе", посочи инж. Паунов като уточни, че в тези квартали 48 часа няма да има парно и топла вода.

Инж. Паунов подчерта, че за тези часове, в които е нямало топлоподаване, няма да се начислява нищо на клиентите. По думите му, ако аварията не бъде отстранена до 48 часа, то те ще получат неустойка.

В петък в 18:30 часа е станал токов удар, който е прекъснал електроснабдяването в помпена станция "Лозенец", припомни той.

"Във високите квартали като "Младост"4 и "Студентски град" има голяма денивелацията спрямо топлоизточника ТЕЦ София-Изток. В резултат на изключването на тази помпена мощност голямо количество вода започва да се връща към ниската част и се получава хидравличен удар. Той товари топлопреносната мрежа и в определени участъци се появява пробив. Това налага неговото отстраняване, тъй като мрежата трябва да е херметична и трябва да бъде запълнена с вода. Иначе, ако се натовари с вода, тя ще изтече", обясни той.

От "Топлофикация" София твърдят, че досега не са имали подобна авария. Инж. Паунов твърди, че тя няма нищо общо със студеното време, а състоянието на топлопреносната мрежа е добро.