България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Карлос Контрера: "Виетнамските общежития" са опасни и трябва да се премахнат

На тяхно място не трябва да се построяват нови сгради, категоричен е той

02.02.2017 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
Карлос Контрера:

"Виетнамските общежития" в столичния квартал "Красна поляна" са опасни и трябва да започне тяхното поетапно събаряне. Това коментира общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера за предаването "България сутрин".

Той подчерта, че на тяхна място не трябва да се допуска строителството на нови жилищни сгради, защото от хоризонтално гето, ще се превърне във вертикално. Според него там трябва да има обществена инфраструктура - зелени площадки, спортни игрища, Център за възрастни хора или такива с увреждания.

"Този казус с "Виетнамските общежития", с ромите, които живеят там, криминогенната среда не е от вчера. Това е системен проблем, свързан с липсата на каквато и да е сигурност в този квартал и около Ришки проход. Решението е само едно и то е ясно - трябва да се съборят тези постройки и това гето да се ликвидира, защото там, където има гето има престъпност и там всичко хора живеят зле", обясни позицията си Контрера.

Ромите, които живеят във "Виетнамските общежития" и трябва да бъдат преместени - те трябва да се разселят, а не да се скупчат отново на едно, защото в противен случай някъде другаде ще се създаде ново гето, което ще породи несигурност и престъпност, смята Контрера.

Същевременно кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров увери вчера по време на общественото обсъждане, че се е стигнало до консенсус, а на 22 февруари ще бъдат представени всички проекти и мерки, свързани с "Виетнамските общежития".

Желанието на местните обаче съвпада с това на Контрера. Те заявиха пред Bulgaria ON AIR, че това са незаконни постройки, за които настояват да бъдат премахнати. Те не желаят на тяхно място да има други сгради, където да се настаняват роми.

"Живяла съм в блок 11, който гледа непосредствено към "Виетнамските общежития" и в съзнателния ми ранен детски живот помня как многократно, тъй като нашият апартамент се намираше на първия етаж, беше влизано, крадено. Вчера един възрастен човек сподели на събранието, което се проведе в Общината, че поставят решетки на прозорците си, тъй като се страхува", разказа една от жителките на "Красна поляна".

Голяма част от местните стават жертва на тормоз, добави друга. По думите й няма човек или член от семейството му, който да не е пострадал от от грабежи, побой, обиди.

"Желанието ни е да се организираме и да окажем допълнителен натиск върху администрацията на Общината да реши проблема, който е от много години", подчерта тя.