Жителите на "Красна поляна" заплашват с протест заради ромско гето

Те твърдят, че от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обитатели на "Виетнамските общежития"

01.02.2017 | 18:33 Редактор: Ирина Георгиева
Жителите на

Жителите на столичния квартал "Красна поляна" заплашват с протест заради ромско гето, разположено под прозорците им. 

В момента тече и обществено обсъждане по темата в Общината към район "Красна поляна". Най-голямата зала в сградата едва побира всички граждани на квартала, които искат да участват в него. Хората твърдят, че от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обитатели на "Виетнамските общежития". Недоволството им е породено от проект на Столична община, който предвижда полуразрушените блокове в този район да бъдат напълно разрушени, а на тяхно място да се издигнат два по-големи блока, които да приютят обитателите на "Виетнамските общежития".

По официални данни в десетте блока там живеят около 3500 души, но всъщност са много повече, защото прииждат техни близки и роднини, които пребивават там нелегално.

Официалното наименование на "Виетнамските общежития" е "Селище на строителя". То е построено през '70-те години. Там са настанявани най-вече работници от Виетнам, които си заминават около 1992 г. Случва се така, че тези общежития са населени предимно с роми, които познават само този дом и отказват да се изнесат оттам.

Хората от "Красна поляна" се оплакват от набези, грабежи и побои. Те твърдят, че ако бъдат построени два нови блока това само ще повиши броя на ромите, които пребивават там и няма да решат проблемите им.

Същевременно обитателите от "Виетнамските общежития" твърдят, че нямат проблеми с жителите на "Красна поляна". Твърдят, че плащат наемите си редовно, но живеят в ужасни условия. Въпреки това жителите на "Красна поляна" събират подписка против събарянето на сградите и построяването на двата нови блока. Подписката в момента в ход, а в нея са се включили около 1000 души.

Вижте още какво казаха хората, които живеят в така наречените "Виетнамски общежития":