България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антиутопията на Джордж Оруел отново на мода заради Тръмп

Политическият роман "1984" в настоящето - коментар на Харалан Александров и Александър Кръстев в "България сутрин"

31.01.2017 | 09:36 Редактор: Тодор Петров
Антиутопията на Джордж Оруел отново на мода заради Тръмп

Антиутопичният политически роман "1984", написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризма, все повече е свързван с Доналд Тръмп и първите му действия като президент на САЩ.

Социалният антрополог Харалан Александров обясни в "България сутрин", че Тръмп е функция на публиката, която го е пожелала такъв. Според него крайното поведение на американския президент може да стигне дотам, докъдето му бъде позволено. 

"Провежда се много интересен експеримент - да видим доколко образецът на демокрацията ще удържи на това вътрешно предизвикателство. Не е нужно Тръмп да е чел романа на Оруел, той е в кръвта му. Бил е в сърцето на машината за манипулации - медиите", каза още гостът на Bulgaria ON AIR. 

Създателят на "Аз чета" Александър Кръстев е на мнение, че когато президентът фабрикува фалшиви новини, а нарича такива журналистическите въпроси и фактите, опитва да създаде този нов говор, който Оруел е описал - смесване на истински и лъжливи постулати.

"Тази цикличност се случва, но хората искат да знаят как да реагират на всичко това. Да знаят дали това, което живеят в момента, би се повторило и имат ли правилен ход", отбеляза Александър Кръстев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той подчерта, че Тръмп е най-агресивен и нападателен в Twitter, където няма как да получи отговор, тъй като тази социална мрежа е еднопосочен канал.

Харалан Александров добави, че милиардерът изглежда като политик в процес на възникване, черпейки избирателно фактите от реалността. Той предупреди, че човешките лидери и групите могат да стигнат изумително далеч, когато влязат в режим на противопоставяне. 

"Имат смайващата способност да подчиняват институционалния порядък", посочи Александров.