Народът, дясното и Тръмп

Отговорите в "Необичайните заподозрени"

30.01.2017 | 12:58 Редактор: Васил Детелинов
Народът, дясното и Тръмп

Тази седмица се случиха събития, които друг път не стават и за година. 
Не се усетиха така обаче, защото всичките бяха предизвестени. Президентът изпълни заканата си кога точно ще прати 43-то народно събрание в историята до час и минута. То влезе там без почести, но поне в уважителна тишина. 

Никой не пожела да се сети дори, че депутатите не се подчиниха на тъй наречената воля на народа за промени в изборното законодателство според референдума, иницииран от Шоуто на Слави. 
А само до преди месец този въпрос се поставяше „на живот и смърт”. 
Така най-после стана ясно, че народ не е нищо друго, освен дума за натиск между политиците и върху политиците, включително и върху самия народ. Разговор  с проф. Албена Хранова и проф. Николай Найденов. 

 

Президентът назначи с указ и служебно правителство, чиито министри и най-вече министър-председателят е избран по формулата „всички обичат Реймън”.  Какъв по-добър пиар за политическия баща на кабинета и по-удобна възможност да отложи идентификацията си – ляво-дясно.
Като оставим настрана, разбира се, натрапващата се реминисценция със златното време за БСП, когато тя си партнираше с царя в тройната коалиция. Самата тройна коалиция бе рожба на президент, издигнат пак от БСП. Също очаквано тази седмица в обратната страна на политическия спектър се появи още един нов политически проект – на Радан Кънев. 

Сякаш сме на прага да открием собствен закон за партийното строителство – колкото повече се свива електорaлната подкрепа, толкова повече се умножават политическите субекти, които разчитат на нея. Не знам обаче дали от началото на предоха до днес остана празно място в тефтерчето за танци на десния избирател. Гост е режисьорът Стоян Радев

 

Един от първите подписи, които пък Тъмп сложи като президент, беше за да прекрати финансирането на международни организации, подпомагащи абортите.За републиканец това не е изненада, но въпросът е по-общ – защото тъкмо жените, заедно с медиите се превърнаха в негов основен враг?  За медиите се дадоха много отговори – изборът на Тръмп чак стана повод да се въведе специален термин – постистина. 
А през сблъсъка му със стотиците хиляди протестиращи жени, може да се подозира, че минава фронтовата линия между либерализма и антилиберализма в американското общество. Тръмп успя да сведе политическите разлики до разлики между половете, между телата. Разговор с журналиста  Диана Алексиева.