България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отстъпва ли Тръмп американското лидерство в света?

Политиките на новия президент на САЩ са шанс за прегрупиране на силите, смятат Петър Пунчев и проф. Ивайло Дичев

27.01.2017 | 09:29 Редактор: Мария Аладжова
Отстъпва ли Тръмп американското лидерство в света?

Глобалната обстановка след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп е шанс за прегрупиране на силите и поемане на лидерството в света. Около това мнение в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR се обединиха журналистът Петър Пунчев и проф. Ивайло Дичев, експерт по културна антропология.

Съмненията на мнозина, че резките изказвания на Тръмп по време на преиздентската кампания са били просто политическа реторика, се оказаха неверни, посочи проф. Дичев:

"Преди бях много притеснен и сега съм много притеснен. Никога не съм виждал такава мобилизация на американското гражданско общество от Виетнамската война насам".

Според професора, в международен план, новият държавен глава на САЩ гледа на Китай и Германия като на противници заради големия износ на стоки от тези страни. Противно на предшественика му Барак Обама, Тръмп се приближава към Русия, с което политиката на САЩ става диаметрално противоположна на тази в Европа.

Вътрешните политики на Тръмп също си противоречат с тези на администрацията на Обама:

"Той обявява едностранно мита на някакви мексикански стоки, за да плати стената. Това е прекрачване на международния ред, който съществува. Ние, ако сме европейци, ще станем най-близкия партньор на Мексико. Тръмп извършва самоуибийство на американското лидерство в света", заяви проф. Дичев. 

"Никога доверието между Европейския съюз и САЩ не е било на толкова ниско ниво", коментира от своя страна Петър Пунчев. Той също изрази мнение, че Европа, и в частност България, може да се възползва от ситуацията около Китай.

Според Пунчев обаче по-важно е България да създаде съюзници в рамките на Европейския съюз, а не непременно да заема страната на една или друга световна сила.

"Трябваше вече да сме намерили много здрави съюзници в рамите на ЕС, а ние играем с най-големите и зависим от техните избори, вместо да намерим ядро около което да се обединяваме. Трябва да се търсим вариант на групиране вътре, защото не е изключено да се стигне до някакъв разпд и в този разпад не можем да бъде сами", поясни Пунчев.