България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Президентът Радев направи удачен избор с Герджиков

Зад това мнение застанаха проф. д-р Стоян Денчев и ген. Румен Ралчев в "България сутрин"

25.01.2017 | 08:53 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Президентът Радев направи удачен избор с Герджиков

Вчера стана ясно, че Огнян Герджиков ще бъде служебен премиер в кабинета на президента Румен Радев. Изборът на новия държавен глава бе определен от експерти в "България сутрин" като удачен и балансиран.

"Герджиков е компромисен човек в положителния смисъл на думата. Мотивиран е да служи на родината. Назначаването му е удачна позиция за българската нация и ще доведе до успокоение в обществото", категоричен бе проф. д-р Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че президентът прави опит да се дистанцира от партиите с назначенията в служебния кабинет. По думите му министрите формално подчинени на Герджиков, но не в истинския смисъл. Той нястоя, че цялата отговорност ще носи държавният глава.

Запитан за евентуален бъдещ конфликт между Радев и вицепрезидента Илияна Йотов проф. д-р Денчев отговори, че може би ще възникне такъв, защото тя е ярко представена от БСП.

"А и вече го предупреди да не тръгва срещу партията, защото ще последва нещо страшно", посочи ректорът.

Според експерта по сигурност ген. Румен Ралчев е рано да се каже дали ще има сблъсък между Радев и Йотова. 

"Ще бъде радостно, ако има борба на мнения, а не на идеологии. Йотова има своята политическа обремененост. Достатъчно е научила в Европа, за да знае колко и какво трябва да иска", коментира той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Ген. Ралчев определи Огнян Герджиков като балансиран човек с достатъчен опит. По думите му бъдещият служебен премиер се е доказал като политик и е удобен за успокояване на духовете. 

"Като цяло екипът от министри е добър. Изграден е от професионалисти", отбеляза експертът по сигурност, но подчерта, че тънката линия е в това дали те ще могат да се сработят. 

"Липсата на доверие, ако има такава, ще бъде фатална", настоя той.