Огнян Герджиков става служебен премиер, разпуска НС в петък

Окончателно: Изборите ще бъдат на 26 март

24.01.2017 | 19:45 Редактор: Луиза Божинова
Огнян Герджиков става служебен премиер, разпуска НС в петък

Огнян Герджиков ще бъде служебен премиер в правителството на президента Румен Радев, съобщиха официално от "Дондуков 2". Назначаването му става факт с указ на президента Румен Радев.

Правителството ще бъде с трима вицепремиери и 16 министри, съобщава Dnes.bg. Заместник-министърът на финансите в няколко поредни правителства Кирил Ананиев ще бъде финансов министър, а бившият директор на полицията в Пловдив Пламен Узунов става служебен МВР шеф.

Външен министър става посланикът ни в Берлин и бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски – Ради Найденов.

Д-р Илко Семерджиев поема здравеопазването, Христо Алексиев от управата на НКЖИ – транспорта, а енергиен министър става Николай Павлов.

Актьорът Рашко Младенов ще стане служебен министър на културата.

С указ на държавния глава парламентът ще бъде разпуснат официално на 27 януари, петък. Парламентарните избори пък ще се проведат на 26 март.

Така официално утре кабинетът "Борисов 2" ще проведе последното си заседание, а вероятно в петък ще бъде представено официално служебното правителство.

Кой е проф. Огнян Герджиков?

Той е роден през 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт "Макс Планк".

Той е автор на десетки монографии в областта на търговското право.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари обаче 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността. Причината за това е активното участие на Герджиков в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ.

Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден "Стара планина".