България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гръцките фермери няма да блокират границата, превозвачите имат едно на ум

Няма да допускаме тяхна земеделска продукция да влиза в нашата страна, каза Йордан Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR

23.01.2017 | 08:34 Редактор: Луиза Божинова
Гръцките фермери няма да блокират границата, превозвачите имат едно на ум

23 януари е датата на започване на протестите на гръцките фермери, които традиционно затварят границата с България. Земеделците обаче са се отказали от блокадата днес. Изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев каза в предаването "България сутрин", че към момента няма блокирани на гранични пунктове и изрази надежда да не се стига до там, макар че превозвачите имат едно на ум.

"Много е важно Гърция да прояви държавност, воля, да не се стигне до протест. В момента, в който гръцките фермери блокират границата с България, ние сме готови да отидем там и да не допускаме гръцка земеделска продукция да влиза в нашата страна", заяви Арабаджиев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Гостът посочи, че опитът, който имат в тази посока, ги кара да мислят, че гръцките фермери са намерили механизма, по който да решават техните проблеми - чрез затваряне на граничните пунктове.

Шефът на Съюз на международните превозвачи потвърди това, че все още не са получили обезщетенията си за изминалата година и блокадите оттогава. На въпрос дали няма да си поискат парите, гостът е категоричен, че и да действат няма срещу кого.

"Оказа се, че няма адресат на нашите искания и поради тази причина не можем да получим обезщетения", обясни той. "Точно в тази връзка ние сменихме подхода и тази година, когато получихме информация, че ще има протести, сезирахме главния прокурор на Гърция."

Арабаджиев посочи, че този техен ход цели, ако се стигне до протести от страна на гръцките фермери, да търсят отговорност от гръцката държава, че е допуснала това да се случи. Изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи съобщи пред Bulgaria ON AIR, че загубите за миналата година са били над 20 милиона евро.

Целия разговор вижте във видеото: