България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Мартин Димитров: Скъпите горива спират икономическото развитие

След отпадането на юрисконсултските хонорари, следващата битка е за намаляване на лихвата за забава, коментира той

13.01.2017 | 09:10 Редактор: Мария Аладжова
Мартин Димитров: Скъпите горива спират икономическото развитие

Единодушното гласуване, с което вчера народните представители решиха окончателно, че слагат край на предимството на монополите в споровете с потребители, е било постигнато трудно. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"Монополистите не си мълчаха. Напротив - оказа се, че имат добри контакти, включително и в Народното събрание. Но накрая беше взето правилното решение, включително и защото част от колегите ги хвана срам какво би казало обществото, ако не подкрепят нашето решение", коментира той.

Съгласно поправките в закона, при 20 лева неплатена сметка, вече няма да бъдат начислявани 300 лева такса юрисконуслт, а 50, понякога и по-малко с решение на съда. 

Другият въпрос, по който се работи усилено, е намаляването на законната лихва за забава, посочи Димитров. 

"Мина с много голяма мъка на първо четене. Проведохме разговори тези дни в парламента да мине и на второ четене. В момента законната лихва за забава в България е една от най-високите, може би най-високата в ЕС. Направихме проучване за 28 страни. В България основният лихвен процент е плюс десет пунтка. В повечето европейски страни е наполовина. Затова предложихме за физическите лица да бъде основният лихвен процент плюс четири, а за търговците - плюс осем", поясни Димитров.

Встрани не остана и темата за КЗК, откъдето вчера съобщиха, че имат доказателства за наличието на картел на горивата у нас, но процедурни спънки забавяли произнасянето по казуса. Димитров изрази надежда, че от Комисията ще бъдат "максимално отговорни и принципни в своята работа".

По думите му това е наложително, тъй като не само, че в България плащаме по-скъп бензин от средния европеец, ами и самият този факт бил предпоставка за забавяне на икономическото развитие в страната:

"Това означава и пропуснат икономически растеж, пропуснато развитие на държавата. Скъпите горива спират развитието", категоричен бе той.

"Има огромна опасност нещата да не бъдат доведени до край. В момента КЗК се намира в стрес тест ситуация - доколко може отговорно да си свърши работата. Аз им пожелавам да бъдат принципни и да се справят", добави Димитров.

А за предстоящия парламентарен вот коментира: "Тези избори ще бъдат с най-неочаквания край. Реформаторският блок изтече, така че трябва да бъде направено нещо ново".