КЗК има доказателства за картел на горивата, но бави произнасянето по казуса

Причината - процедурни спънки

12.01.2017 | 13:00 Редактор: Мария Аладжова
КЗК има доказателства за картел на горивата, но бави произнасянето по казуса

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има доказателства за наличието на картел на горивата, но процедурни спънки бавят произнасянето по казуса. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Юлия Ненкова пред журналисти. Комисията отчете днес работата си през 2016 г.

КЗК вече даде определения, според които шест компании са съгласували цените си на пазара за горива у нас. В момента тече процедура пред Върховния административен съд - Комисията е дала възможност на засегнатите страни да получат достъп до защитената информация.

Компаниите обаче обжалват тези определения. След произнасянето на съда шестте компании ще имат право на ново изслушване, да предоставят нови доказателства, които трябва да бъдат анализирани от експертите на регулатора.

"Не очакваме скоро да приключим по процедурни съображения", призна Ненкова.

От КЗК отчетоха още, че процедурата е в ход и по паралелното дело за господстващо поведение на "Лукойл България" на българския пазар.

Още по темата с енергийните казуси четете в Investor.bg.

Бензиностанциите, уличени в манипулиране на пазара с горивата, са поискали достъп до класифицирана информация и обжалват решението  на регулатора пред Върховния административен съд.

В края на миналата година КЗК уличи шест големи вериги именно в манипулиране на цените на дребно.