България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Приемната грижа - мисията да отвориш сърцето си за децата

Има 2400 одобрени приемни семейства и 2050 настанени деца, обяви социалният работник Вера Колешева в "България сутрин"

13.01.2017 | 08:18 Редактор: Тодор Петров
Приемната грижа - мисията да отвориш сърцето си за децата

Към момента около 2050 деца са настанени при голяма част от 2400-те одобрени приемни семейства у нас. Целта на социалните работници е да се повиши качеството на приемната грижа и всички да работят в партньорство около детето.

Това стана ясно от думите на един от първите социални работници по приемна грижа у нас Вера Колешева в "България сутрин".

"И пет дипломи да имаш, ако не си отвориш сърцето и съзнанието към детето, нищо няма да ти помогне. Първото нещо, което трябва да има налично, е да бъде приета приемната грижа като мисия. Нуждаем се от ясни критерии за всяко семейство, за какво дете е подходящо", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Вера Колешева акцентира, че има доста специфични деца, които се нуждаят от приемната грижа, затова е добре да има именно такава специализация.

Запитана през какво преминават бъдещите приемни родители тя отбеляза, че преди повечето от кандидатите са считали процеса на оценка за много дълъг. Към настоящия момент вече има огромно разбиране защо е необходимо да има 4-месечен процес на обучение и оценка.

"Деинституционализацията е отношението на възрастните към децата. Има опасност приемната грижа да се превърне в институционално отношение. Необходимо е всички хора, които са ангажирани с този процес, да получават качествена подкрепа", каза още Вера Колешева.

Тя подчерта, че приемната грижа не бива да бъде приемана като панацея и е най-добре за детето да бъде отглеждано в биологичното си семейство.

Вижте видео с целия разговор по темата: