България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Астрономическите явления през 2017 година

Две слънчеви и две лунни затъмнения ще има през следващите 12 месеца

09.01.2017 | 11:41 Редактор: Мария Аладжова
Астрономическите явления през 2017 година

Две лунни и две слънчеви затъмнения ще оставят своя отпечатък в календара с атрономическите събития през 2017 година. 

"Първото ще бъде лунно, от полусянката на Земята. То ще се състои на 11 февруари, което ще може да се наблюдава и от България. Но то води само до леко понижаване на яркостта на Луната, поради което не е от най-атрактивните явления", коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН.

"На 26 февруари ще има пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от Чили, от Аржентина и от Централна Африка и най-вече от хората, които пътуват през Атлантическия океан. Най-интересното явление ще бъде безспорно пълното слънчево затъмнение на 21 август в САЩ, заради което се стягат много туристи да пътуват до там, за да го наблюдават и фотографират. Буквално милиони. Много е забележително, тъй като в САЩ не е имало пълно слънчево затъмнение от 1979 година. То е интересно и с факта, че пресича Северна Америка от бряг до бряг", информира още физикът.

Миналата 2016 година е била изключително успешна за ЦЕРН, заяви от своя страна доц. д-р Леандър Литов, който оглавява българския екип на организацията.

"Беше изключително интересна и успешна година, тъй като ускорителят тази година надмина всякакви очаквания, работеше с интензивност на сноповете значително по-висока от това, което беше планирано. Така че ние успяхме да наберем през изминалата година два пъти повече данни, отколкото бяхме планирали".

Вижте във видеото още за астрономическите явления през 2017 година: