България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зачести ли езикът на омразата в социалните мрежи и как да се предпазим?

Коментар на Емил Джасим и Мирослава Белчева

09.01.2017 | 10:31 Редактор: Мария Аладжова
Зачести ли езикът на омразата в социалните мрежи и как да се предпазим?

Кога изразяването на лично мнение във Facebook граничи с езика на омразата и какви са санкциите, на които подлежат нарушителите? Темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR коментираха Емил Джасим, който е потърпевш от подобно, непремерено поведение в социалната мрежа, и юристът Мирослава Белчева.

"Няма нищо лошо в това човек да изразява мнение, но има много голям проблем, когато има реч на омразата, особено, когато се говори за насилие. Това според психолози е първата крачка към реални действия", посочи Джасим. 

Самият той вече е подавал сигнал заради виртуално насилие. Наскорошни нападки отново го провокирали да сигнализира за това компетентните органи:

"Този път сигналът ми ще бъде отнесен до ГДБОП, защото мога съвсем спокойно да кажа, че има всички признаци за това, че става дума за организирана подобна атака, на която се връзват много хора, които се държат най-нормално. Хора, които имат своите семейства, деца, понякога и възрастни", разказа той. Джасим призова за реформа в правосъдието, която ефективно да наказва извършителите на подобни прояви.

"Нашият закон много отдавна е предвидил такива възможности за санкции, от много години тази норма е кодифицирана в Наказателния кодекс. В него е предвиден дори и специален текст, който обхваща Facebook, социалните мрежи. Там е казано, че език на омразата и обиди няма право да разпространява лице, както лично, така и чрез печатни издания или по друг начин", заяви от своя страна Мирослава Белчева.

Глобата при подобни случаи е 10 хиляди лева. По думите на Белчева законът е адекватен, проблемът обаче идва от това до каква степен се прилага и дали виновниците в крайна сметка биват наказвани. Има и такива, които не са наясно, че подлежат на санкции:

"Има хора, които са си написали мнението във Facebook и нямат представа, че това би могло да им донесе наказателна отговорност. Вече в последствие го разбират, но е късно - срещу тях започват някакви производства", коментира юристът.

Вижте във видеото пълния разговор: