България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лъжат ли ни лесно в социалните мрежи?

Хората се хващат на измами и единственият изход е да повишим културата си, каза Жюстин Томс пред Bulgaria ON AIR

04.01.2017 | 09:30 Редактор: Луиза Божинова
Лъжат ли ни лесно в социалните мрежи?

Често в социалните мрежи се появяват съобщения с призив към потребителите да го разпространят до определен период от време към колкото се може повече хора, защото иначе може нещо лошо да се случи. Какво е това  - предупреждение или маркетингов трик и лъжат ли ни лесно в социалните мрежи?

В предаването "България сутрин" експертът по онлайн медии и маркетинг Жюстин Томс коментира, че това не е нещо ново - просто хората лесно се хващат на подобни измами и единственият изход е да повишим културата си. Тя твърди, че на спам постовете се хващат хора, които не са много активни и те изведнъж изпадат в паника. Жюстин Томс е категорична, че потребителите сами трябва да се научим да спираме нещата или най-малко, да ги проверяваме.

"Ние споделяме всички тези интересни неща, но трябва да се прочетат и правилата на Facebook. Социалната мрежа разполага с всички наши данни, които сме споделили там. Facebook няма да направи данните ни публични, но в крайна сметка всичко, което публикуваме в интернет, остава там", обясни експертът по социални мрежи Евгени Йорданов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите на Томс понякога има скрити цели, но не винаги. Тя посочи, че интернет се храни със съдържание и с активността на хората, а като има затишие на платформата й е нужно нещо подобно, за да поддържа постоянен интерес.

"Подобен тип схеми са много неприятни и опасни. Те създават много добра хранителна среда за фалшиви новини. Хората стават изключително безкритични към това, което им се поднася като информация", подчерта PR експертът Радина Ралчева. "Това показва колко ние не мислим върху нещата, които коментираме, публикуваме и разпространяваме", заключи тя пред Bulgaria ON AIR.

Продължението на разговора вижте във видеото: