България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Тол таксите - политически PR или незаконна схема?

Няма да има промяна в цената на билета, но може да има фалирали фирми, посочи Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи

04.01.2017 | 08:33 Редактор: Тодор Петров
Тол таксите - политически PR или незаконна схема?

Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти бе категорична в "България сутрин", че докато продължава казусът с въвеждането на тол системата държавата губи много пари.

Вчера след жалба в съда от участник в конкурса бе спряна обществена поръчка за 200 млн. лева за изграждане на системата за тол таксите.

"Държавата има нужда от пари, за да поддържа пътищата. Тол системата, която е според изминати километри, е доказала себе си като правилния начин за събиране на такси", посочи Малинка Бондаренко в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Тя засегна и темата с винетките и подчерта, че ако бъдат премахнати веднага ще се върне пътният данък, а заедно с него ще имаме и тол система. 

"Има случаи, когато хората си закупуват винетки, за да минат 2-3 км и не е справедливо да плащат толкова, колкото други, които пътуват много. Нека винетката остане за тези до 3,5 тона, но по магистралите да има тол система", предложи Бондаренко.

Георги Атанасов от  Националното сдружение на автобусните превозвачи е на мнение, че не е задължително да се върне пътният данък. От сдружението предлагат да бъде въведена тол системата, но да няма разделение между леки и товарни автомобили. 

"60% от бранша е на ръба да съществува или не. Всеки допълнителен разход заплашва транспортните фирми от фалит. Огромна част от сивия сектор ползва бусове 8+1 места, които попадат в категорията на леките автомобили. Те ползват винетка. С още една такса се облекчава "сивият" транспорт", обясни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Малинка Бондаренко се съгласи, че проблемът навсякъде е сивият сектор. Тя настоя държавата най-напред да се справи с него и то във всички сфери.

От думите на Георги Атанасов стана ясно още, че няма да има промяна в цените на билетите при въвеждането на тол таксите. Той обаче предупреди, че няма как да бъде компенсиран още един допълнителен разход и може да няма автобусни фирми.