България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мажд Алгафари: Дърпаме шалтера изцяло на МВР, не само на границата!

Ще напълзят преводачи без знания, които да заемат нашите места, прогнозират техни колеги пред Bulgaria ON AIR

04.01.2017 | 08:30 Редактор: Луиза Божинова
Мажд Алгафари: Дърпаме шалтера изцяло на МВР, не само на границата!

1400 преводачи с арабски език спряха работата си с полицаите по границата от първи януари. В предаването "България сутрин" Мажд Алгафари посочи причината за това - държавата им дължи сума от 199 695 лева.

"Не става дума само за границата, дърпаме шалтера изцяло на МВР", каза преводачът. "Основният екип, който работи с МВР е нашият. Огромен риск е да остане държавата без преводачи. Като стане проблем с чужденец, кой ще им превежда на тези полицаи?", пита той.

Алгафари сподели, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър още преди три месеца, но отговор до момента няма.

"Нашата цел не е да се оплюе някой, а да се намерят пътища за разрешаване на част от големите проблеми - некомпетентност от определени служители по места, липса на комуникация по звената", коментира и преводачът Николай Панайотов в ефир.

Алгафари посочи, че държавата редовно не плаща на преводачи. В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той показа копие от декларация за възнаграждение. Документът е от 2010 година на момиче, превеждало от английски преди около шест години. "Работи три часа, пише си 150 лева и след шест години ходене по мъките тази декларация да бъде одобрена, най-накрая й одобряват сумата от 16, 66 лева", разказа Алгафари и допълни, че сумата още не е платена.

Преводачът от английски език Весела Павлова твърди, че е една от най-потърпевшите, защото всеки решава, че знае този език, масов е и няма нужда от преводач.

"Тук се получават огромни дупки, човешките съдби могат да тръгнат в съвсем друга насока", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. "Системата няма да търпи празно място, ще напълзят преводачи без знания, които да заемат нашите места. Ще се получи пълна каша. Кой ще носи отговорност за това?"

Целия разговор вижте във видеото: